top of page

För vems skull

Nosework slog ner lite som en bomb i hundSverige 2014 och växer sig allt starkare. En aktivitet, en tävlingsform och något som kan passa hundar i alla åldrar. De senaste åren har jag arrangerat Clear rounds, läger, kurser, temasök, vidareutbildningar för instruktörer, instruktörsutbildningar och privatlektioner i Nosework.

Precis som allt annat i hundvärlden finns det läror, metoder och diverse tips på hur man skapar den bästa tävlingshunden. Detta syns extra tydligt på Clear rounds. Där får jag möta hundar och ägare, endast för en kort stund men jisses så mycket som förmedlas under denna korta tid.Tävlingsnerver:

Alla har vi olika sätt att hantera tävlingar. Vissa blir nervösa och glömmer bort både tid och rum vissa gånger medan andra går in i ett enastående fokus, sen har vi allt däremellan såklart. Clear rounds, eller träningstävling är ett sätt för hundar och ägare att testa på tävlingsmiljöer, hantera sina egna nerver och helt enkelt pröva sina vingar innan man ger sig ut på officiella tävlingar. Många nöjer sig med att puttra runt på clear rounds och har inga ambitioner att tävla officiellt över huvudtaget.

I tävlingsnerverna ligger prestationen. Synonymer till ordet prestation (synonymer.se) är gott arbete, bedrift, gärning, kraftprov, bragd, arbete, insats, verk och resultat. Med andra ord kan ordet betyda olika saker för var och en av oss men i den här texten utgår jag från att hunden tillsammans med sin människa ska prestera något som ger ett resultat. De allra flesta som kommer på träningstävlingar vill ju hitta gömmor, gärna på kort tid. Motsatsorden till prestation är misslyckande och fiasko.

När prestation innefattar människa och ett/flera djur är vi ute på lite hal is. Vem blir bärare av problemet när prestationen uteblir? Alltför ofta blir det hunden.

“Du kan bättre” “Jag blir så besviken på dig” “Hur ska jag kunna veta när du inte markerar korrekt”.

Långt ifrån alla som tävlar uttrycker de här orden, men de förekommer på de flesta tävlingar. Det är inget unikt. Många människor fungerar så. Jag har varit ute på tävlingsbanorna med mina hundar genom åren i andra sporter och visst flyger tanken genom skallen både nu och då: “ Var du tvungen att nosa i gräset, nu blev det ju poängavdrag” (rallylydnad) eller “ Jag visade visst tydligt att det var tunneln och inte balansen du skulle ta” (agility).

Inget av detta behöver betyda att du inte bryr dig om din hund eller vill hundens bästa. MEN att skapa en självmedvetenhet hur man hanterar sina tävlingsnerver och vem som blir bärare av utebliven prestation är något som alla som tävlar med djur borde reflektera över.Ägarkontroll och egenmakt

På flera av mina kurser och utbildningar har jag börjat lyfta begreppen ägarkontroll och egenmakt. Dessa två blir extra tydliga i Nosework och clear rounds.

Egenmakt (empowerment) kan definieras som:

“ När en individ känner att den har makt över sin egen situation. En individs möjlighet att påverka, välja och bli respekterad utifrån vem den är, i sin närmiljö och i samspel med andra individer”

eller:

“ Självbestämmande, delaktighet och möjlighet att kunna påverka sin tillvaro”.

Nu under pandemin har vi människor fått uppleva hur det känns att inte kunna påverka sin tillvaro eller ha makt över sin egen situation, i och med alla restriktioner. Jag tror jag kan tala för alla om jag säger, att det har varit jobbigt, ibland frustrerande och det har påverkat många människors hälsa negativt.

Om vi för en stund kopplar begreppet egenmakt till Nosework. Hur syns det när just du tränar med din hund? Bortsett från tävlingar alltså. Får hunden välja markering? Får hunden välja hur/när och var den startar söket? Finns det utrymme för hunden att avbryta när den inte orkar? Får hunden ta sig an ett sökområde på valfritt sätt? För varje fråga du svarar nej på, fundera över varför du tänker just så. Dina tankar kring dessa frågor definierar din hunds egenmakt i Nosework.

Det leder oss in på ägarkontrollen, ett måste i många situationer när vi har hund. Definitionen av ägarkontroll kan vara:

“ När ägaren på något sätt kontrollerar hundens val i olika situationer”

Jag behöver kontrollera min hund i en mängd olika situationer, för att den ska få ett vettigt liv och exempelvis kunna vara lös ibland. I all hundträning finns ägarkontrollen i någon form. Jag kan träna för att passa in i en ram, exempelvis när jag tränar tävlingslydnad, vardagslydnad, tricks, agility eller rallylydnad. Jag kan också träna för kontroll exempelvis antijakt, att kunna kontrollera hunden från att sticka på vilt.

När vi kommer till träning och aktiviteter som utgår från hundens sinnen eller jaktbeteenden så finns det många anledningar att ta ett steg tillbaka i ägarkontrollen. I just Nosework och blodspår syns detta extra tydligt. Fundera över hur du kan ge din hund mer utrymme att göra egna val i dessa aktiviteter.Acceptans

Acceptans-begreppet behöver ta mer plats i hundvärlden generellt och i tävlingsvärlden i synnerhet. Definitionen kan vara:

“Att välja att se verkligheten utan att fly, förvränga, döma eller försöka förändra”.

Det är att skapa en god förutsättning för välfärd hos våra hundar. Acceptans betyder inte att sluta träna. Att bygga kompetenser hos våra hundar att klara av situationer i vardag som i tävlingsmiljö, om hunden ofta befinner sig i sådan miljö är såklart steg 1 ( och kanske 2, 3, 4 och 5) Men sen då? Om jag har tränat, lagt ner mycket tid, prövat på olika sätt och analyserat arbetet både på egen hand och tillsammans med andra, både träningskompisar och olika yrkeskompetenser inom hund. Trots min träning så har jag inte lyckats att bygga den kompetens som krävs för att hunden ska klara uppdraget som var mitt mål. Det är då det blir dags att välja att se verkligheten utan att förvränga, fly, döma eller förändra.

Ingen hund är skapt för tävlingsmiljöer och det är vår skyldighet som hundägare att bygga deras kompetenser innan vi ger oss ut på tävlingsbanorna. Finns det en oförmåga hos hunden att klara miljön eller situationen behöver vi acceptera det. Svårare än så är det inte.

Mina kunder är en brokig ska individer och alla har olika mål. En del kommer hit för att bygga kompetenser att klara tävlingsmiljöer, andra vill bara lära sig förstå hundens agerande i olika situationer. Det handlar många gånger om att läsa hund. När beteendet och känslan inte hör ihop, hur gör jag då? Min hund vill inte söka, hur gör jag då? Min hund är alldeles för ivrig i söket, hur gör jag då?

Det finns inga enkla svar till komplexa frågor men om vår strävan är att lyssna på hunden, utgå från individens förutsättningar och förmågor så har vi en rimlig chans att nå varandra. Resultatet är inte målet, processen och resan är målet. Att skapa ett liv och en träning tillsammans som domineras av egenmakt och acceptans istället för prestation och ägarkontroll är en strävan hos mig när jag möter hundägare.Igår hade vi en clear round och möttes av en blandning av det jag har beskrivit ovan. Olika hundar och ägare, från olika bakgrunder med olika verktyg och filosofier kring hundträning i bagaget, besökte en gård i Småland för att leka Nosework. Tack för att ni kom, och fortsätt gå längs vägen som ger hunden möjlighet att sitta i förarsätet och styra söket. Det är där den hör hemma och ingen annanstans.

Ingela Wik

Blädinge, juni 2021

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page